Nyår avklarat

Nyår avklarat

3 januari, 2024 0 Av Anna Rasmussen

Då är nyår avklarat och vi har genomlevt ett till nyår förpassade till källaren.  Det slutade med att jag gjorde i ordning ett rum i källaren med luftmadrasser och en massa filtar. Där satt så jag tillsammans med hundarna över 12 slaget och tittade på film.  Jag tror inte Oliver förstod att det varit nyår, han sov sig igenom tack och lov <3

Att ha en skotträdd hund är absolut inte roligt och jag tycker verkligen det är så otroligt onödigt med fyrverkerier.  Blir även lite lätt provocerad när jag läser kommentarer i sociala medier där människor gärna vill skuldbelägga ägaren och förenkla hela problematiken.

Det finns massa olika orsaker till att djurägaren gör fel och är orsaken till skotträdsla om man ska tro kommentarerna i social medier.   Vanligast är åsikten att det är djurägaren som gör sina hundar rädda genom att de för över sin egen rädsla. Att man som ägare bara borde låtsas som ingenting när det smäller så de ser att det inte är något att bry sig om.

Tänk om skotträdsla kunde vara så otroligt enkelt!

En annan vanlig kommentar jag ser i flödena är att bara man tränar valpen från den är liten och också där då bara låtsas som det regnar när det smäller då lär de sig att det är ofarligt. Sen är det många som då ska dra upp exempel på hur de alltid har avdramatiserat det och därmed lyckats att inte få en skotträdd hund. Jag tänker bara grattis, vilken tur du haft.

Tyvärr är det många faktorer som orsakar att en hund blir rädd, exempelvis traumatiska upplevelser men också något som få verkar förstå, de genetiska förutsättningarna och personlighet. Vad som traumatiserar en hund kan rinna av en annan hund helt och hållet till exempel. Det finns hundar som blir skotträdda utan att man egentligen kan koppla det till någon specifik händelse.

Så det är absolut inte så enkelt som många i kommentarsfälten på social medier vill göra gällande!

Det är även tragiskt att läsa alla de som glatt talar om att deras hundar älskar fyrverkerier och gladeligen tar med dem ut att titta.  Alltså det går bra… fram till det inte gör det!  Varför vill man riskera att traumatisera hunden!?  Antar att dessa människor aldrig har delat liv med en hund som har fullskalig panik på grund av smällandet, som skaka, flåsar och försöker gräva sig ut genom dörrar och golv för de är så skräckslagna.

Oliver är min första skotträdda hund och Alba som är uppväxt tillsammans med honom och dessutom ser hans panik kunde inte bry sig mindre. Om det nu är så enkelt att rädsla förs över av att bara se hur andra reagerar, borde inte Alba då vara minst lika rädd som Oliver? jo om man tror experterna i kommentarsfälten..

Tyvärr det är inte så enkelt!